Showroom s poradnou v Praze (pouze po domluvě předem)|Vyzkoušení materialu a zaučení ZDARMA|Dodáváme se softwarem|Rádi poradíme na 737 209 935 (Po-Pá: 10:00-17:00)

Jaký výkon laseru zvolit

Chcete se rychle odrazit a nestudovat hromadu materiálů? Nebo se chcete rychle zorientovat než se vrhnete důkladněji prozkoumat vhodnou výkonovou kategorii? Zde jsme pro Vás připravili základní výkonové dělení.

DOPORUČUJEME před volbou výkonu pečlivě pročíst náš članek o jednotlivých laserových technologiich, jejich výhodách a nevýhodách a následně se odrazit tím správným směrem - KLIKNĚTĚ NA TEXT - Pokud neradi čtete tak nám zavolejte na 737 209 935, rádi Vám poradíme a doporučime vhodný stroj pro Vaše potřeby.

Níže vypsané srovnání výkonu je relevatní pro moderní diodové laserové gravírky a řezacky s modrým paprskem využivájící kompresní technologii tvarování paprsku s přidanou FAC čočkou, tato technologie se používá u přístrojů od roku 2021! Proto není možné srovnávat výkony laserový modulu vyvinutých před rokem 2021, stejně jako srovnávat s infračerveným paprskem, CO2 nebo fiber paprskem. Pro pochopení rozdílu proč není možné srovnávat tyto různé technologie přečtě tento članek.

 

5W

5W gravírky jsou jedny z nejoblíbenějších strojů na trhu, a to z dobrého důvodu. Jsou cenově dostupné, univerzální a snadno se používají, takže jsou skvělou volbou pro fandy, kutily a příležitostné uživatele. 5W laserové engravery jsou schopny gravírovat dřevo, plasty a mnoho dalších materiálů a mohou řezat i přiměřeně silné materiály.

Většina 5W laserů je cenově velmi dostupná, což z nich dělá skvělý produktu s poměrem ceny a hodnoty. Vzhledem ke svému nízkému výkonu jsou 5W laserové gravírky pomalejší než jejich větší protějšky a potřebují více než jen jeden průchod k proříznutí většiny materiálu, avšak stále jsou poměrně schopné. Pokud hledáte gravírovací stroj, který je schopen udělat spoustu práce za nízkou cenu, pak je 5W laserová gravírka tou správnou cestou.

 

10W

10W laserové gravírky jsou skvělé pro každého, kdo hledá rovnováhu mezi cenou a výkonem. Vyznačují se duální laserovou diodovou technologií, která je ideální pro spojení laserových paprsků ze dvou různých laserových diod do jednoho výkonného paprsku.

10W laserové gravírky jsou bohaté na funkce, stejně jako jejich 20W větší bratři. Ale vzhledem k nižšímu výstupnímu světelnému výkonu jim zabere stejná práce o něco déle. Díky tomu jsou skvělou volbou pro seriózní vlastnoruční laserové gravírování nebo pro majitele malých podniků, kteří nepotřebují velkoobjemovou výrobu. Pokud hledáte cenově dostupný laser, který to všechno zvládne, pak je 10W správná cesta!

 

20W

20W stroje dostatečně rychle, funkčně nejbohatší a nejschopnější diodové laserové gravírky na současném trhu vzhledem k cenové hladině. Mají čtyřdiodovou laserovou hlavu, která kombinuje výstup čtyř samostatných laserových diod do jednoho laserového paprsku pomocí technologie komprimovaného bodu. Díky svému vysokému výkonu jsou velmi rychlé při laserovém gravírování a zvládají laserově řezat velmi silného dřevo a plasty, které slabší stroje nedokážou řezat.

Výkon a skvělá kvalita provedení přichází s prémiovou cenou. Ačkoli 20W laserový gravírovací stroj není levný, jejich schopnosti stojí za investici pro každého, kdo potřebuje udělat hodně rytí nebo řezání buď pro osobní potřeby nebo dokonce pro provozování malého podniku, protože tyto lasery jsou dostatečně schopné pro komerční použití. Tyto 20W pracovní stroje zvládnou jakoukoli práci, kterou před ně postavíte. Takže jsou nejlepší volbou pro ty, kteří potřebují výkonný a spolehlivý stroj, který dokáže rychle uříznout spoustu věcí. Určité tloušťky materiálu řezají na jeden průchod, čimž zajistí nejčistější výsledek.

 

40W

40W stroje jsou nyní nejrychlejší a nejsilnější mezi diodovými lasery v roce 2023. Výrobci je začali zařazovat do svých portfolii poměrně nedávno. Po koho je tento výkon určen? To je dobrá otázka. Jednoduše pro ty, kteří chtějí vše rychleji nebo řezat větši tloušky až 40mm tlusté dřevo napřiklad. Z pohledu gravírování Vám 40W výkon může nabídnout pouze, větší rychlost, jelikož potřebuje polovinu času ke stejnému propálení oproti 20W laserové gravírce. Může však nastat situace kdy díky vysokému výkonu narazíte na limit rychlosti gravírování u některých materiálů a budete nucení na výkonu ubírat aby požadovaný výsledek odpovídal vašim představám a výsledek tak nebyl přepálený. Dvojnásobný výkon oproti 20W modelů také úplně moc nezajistí větši možnosti řezání materiálů oproti 20W. Stále nebudete moci efektivně řezat kovy, 20W zvládné 0,1mm tlustý nerez, 40W 0,15-02mm, což se zamyslete sami zda je to něco co realně využijete. Gravírování nerezu však budete moci provádět 2x rychleji, což se může hodit zejména těm, kdo mají v plánu gravírovat napřiklad technologické štítky pro stroje a podobné věci na předpřipravené destičky. Také barevné gravírování nerezu díky vyššího výkonu nabízí širší paletu barev. Zbytek kovů je i 40W laserové gravírce nadále zapovězen a to i jen pro pouhé gravírování. Stejné tak nebudete moci efektivněji řezat materiály, které nezvládné řezat 20W gravírka jako je napřiklad keramika, kámen, kovy, průhledné materiály jako sklo nebo akryl,.... Pro koho je tedy tento výkon vhodný? Jednoduše pro ty, kteří nechtějí čekat, mohou si dovolit tuto investici a chtěji vědět, že jejich práce bude odvedená minimálně 2x rychleji než v připadě 20W gravírky. Také pro ty, kteří mají v plánu často a efektivně řezat materiály tlustši než 10-20mm (dle typu materiálů).

 

Pokud potřebujete přimo poradit s daným materiálem, kontaktujte nás budete si moci u nás na našem testovací modelu otestovat vlastnosti na vámi přineseném materiálu. Stejně tak můžete material zaslat na naši adresu a my Vám jej po dohodě otestujeme a nasledně zašleme zpět k prohlédnutí.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz